Afsluiting project Stolpersteine met laatste steenlegging.

Auteur: Abel van der Veen

PEKELA - Zaterdag 12 en zondag 13 april zijn de laatste 91 Stolpersteine gelegd. Er liggen nu in totaal 146 herinneringsstenen in de Pekela's. Hiermee komt een einde aan de doelstelling die de werkgroep Stolpersteine zich heeft gesteld: 'Het realiseren van een blijvende herinnering aan de Pekelder slachtoffers van het nazi-regime tijdens de tweede wereldoorlog.'

Steenlegging
Zondag stond de steenlegging centraal in een programma dat om 14.30 uur begon in de Binding en dat duurde tot ongeveer 22.30 uur. Na ontvangst van de genodigden ging men per bus naar enkele locaties in Pekela om daar de laatste steentjes te plaatsen. Op enkele plaatsen werden er korte toespraken gehouden door familieleden. Tijdens de steenleggingen was er toepasselijk vioolspel door 2 violisten. Om 17.30 uur was er een onthulling van een plaquette bij het Joodse kerkhof door Andries Brands en rabbijn Tamarah Maionah Benima.

Avondprogramma
Na een door de werkgroep aangeboden broodmaaltijd ging het avondprogramma van start met een toespraak van coördinator Andries Brands en burgemeester Meindert Schollema. Na deze toespraken was er de première van de aangrijpende filmdocumentaire 'Verzet in Pekela' (Liefke Knol Av Producties)

Bezinning
Na de pauze kwam er een toespraak van rabbijn Benima en was er een speciaal moment van bezinning waarbij 91 kaarsjes werden aangestoken en de namen van de overledenen werden genoemd waarvan de Stolpersteine deze dagen zijn geplaatst.

Overdracht
De formele overdracht van het project aan de gemeente door ondertekening van een document was officieel het einde van de werkgroep. Na het over en weer complimenteren en de gebruikelijke bloemen was deze 'feestelijke' avond ten einde.

Muzikale omlijsting
De muzikale omlijsting werd verzorgd door Hermien Cats, Aly Wierth, Gerda Meijering, Gert Immerzeel en Gerard Brunink. Laatstgenoemde nam ook de totale avond de presentatie op zich.

Routekaart Stolpersteine
Bij het verlaten van de zaal kreeg iedereen nog een routekaart mee met daarop de plaatsen waar de Stolpersteine zijn gelegd. Het betreft een route van 35 kilometer door de Pekela's. De kaart is te verkrijgen via de VVV Veendam en ligt op de diverse openbare plaatsen binnen de gemeente Pekela.

 

Voor meer foto's, klik hier.