Beschrijving: Gunter Demnig bezig met het leggen van Stolpersteine

Werkgroep Stolpersteine Pekela presenteert programma

OUDE PEKELA – De in april 2011 opgerichte Werkgroep Stolpersteine Pekela stelt zich ten doel om in het kader van het kunstproject Stolpersteine alle Pekelder joodse slachtoffers en verzetsstrijders van het naziregime te herdenken door het leggen van gedenkstenen. Het gaat daarbij om 151 slachtoffers en evenzovele gedenkstenen.

Op dinsdag 19 juni zullen de eerste 40 stenen op verschillende locaties in zowel Oude, Nieuwe als Boven Pekela worden gelegd. De werkgroep heeft daarvoor een uitgebreid programma samengesteld, dat zowel ‘s middags als ‘s avonds zal worden uitgevoerd.

Het middagprogramma staat vooral in het teken van de diverse steenleggingen, die door de bedenker van de Stolpersteine, de duitse kunstenaar Gunter Demnig, zullen worden uitgevoerd. De voorbereidende werkzaamheden zijn dan al door medewerkers van de gemeente Pekela verricht. Het gaat daarbij om de volgende locaties en volgorde: Hendrik Westerstraat 62 en 63 Oude Pekela, Hendrik Westerstraat 248 Oude Pekela, Dr. H.Brouwerstraat D 16 en 17 Nieuwe Pekela, J.R.Stuutstraat E 65 Boven Pekela, Feiko Clockstraat 185, 182 en 161 Oude Pekela en Feiko Clockstraat 133, 130 en 128.

Elke steenlegging zal muzikaal worden omlijst met vioolmuziek en er zullen korte toepraken worden gehouden en/of gedichten worden voorgedragen door leerlingen van de lokaal gevestigde basisscholen. De scholen worden ook in de vorm van de samenstelling en behandeling van lesbrieven en het opzetten van een tentoonstelling nadrukkelijk bij het project betrokken.

Het avondprogramma is zeer gevarieerd en voorziet in toespraken van onder meer burgemeester Meindert Schollema van Pekela en rabbijn Shmuel Spiero, optredens van het mannenkoor Albatros en het orkest Klezmer & Co en Yad Veshem, een plechtige herdenking waarbij alle Pekelder joodse slachtoffers zullen worden herdacht.

Alle activiteiten vinden plaats in of vanuit het dorpshuis De Snikke in Oude Pekela. De joodse begraafplaats aan de Haanswijk zal deze dag worden opengesteld voor bezoekers. De werkgroep is nog steeds op zoek naar overlevenden en nabestaanden. Financiële bijdragen blijven welkom op rekeningnummer 43.66.13.344, ten name van de Werkgroep Stolpersteine Pekela om het project volledig te kunnen laten slagen.

Artikel geplaatst in Pekelder Streekblad door Arjan Brondijk op 13-03-2012.